با گسترش روزافزون شبکه های اجتماعی و افزایش اقبال مردم دنیا به این نوع شبکه ها، ضرورت استفاده از تکنیک های بازاریابی فروش برای کسب وکارهای خرد و بزرگ بیشتر شده است.
طبق آمار حدود 3.2 میلیارد نفردردنیا عضو شبکه های اجتماعی هستند. این افراد به طور متوسط روزانه 30 دقیقه از این شبکه ها استفاده کرده و در آنها حضور دارند. این آمارها حاکی از آن است که حضور و استفاده از تکنیک های بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای به ثمر رساندن اهداف کسب وکارها کاملا ضروری است.
این تکنیک ها موارد بسیار ساده ولی مهمی هستند که استراتژی های بازاریابی در شبکه های اجتماعی را تضمین می کنند.
ما در این مقاله به صورت کلی تکنیک هایی را توضیح میدهیم. با توجه به گستردگی مشاغل شما میتوانید تعدادی یا همه این تکنیک ها و استراتژی ها را برای فعالیت تجاری خود انتخاب کنید.
بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟ ( SMM )
SMM مخفف کلمه SOCIAL MEDIA MARKETING است. به زبان ساده تولید محتوا و استفاده از شبکه های اجتماعی برای تحقق اهداف بازاریابی است.
از مزایای مهم بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– افزایش ترافیک ورودی برای وب سایت
– اثرگذاری بر سئو و افزایش رتبه سایت در موتورهای جستجو
– افزایش آگاهی از برند
– ایجاد رابطه و پیوند بین برند و مخاطبان
– تولید سرنخ های (لید) با کیفیت
– افزایش وفاداری مشتریان به برند
– کاهش یافتن هزینه های تبلیغات کسب وکار
– اثربخشی مطلوب در بحث فروش و خدمات
– افزایش اعتبارو شناخته شدن بیشتر برند
از مهمترین رسانه های اجتماعی که این روزها افراد زیادی را درگیر خود کرده اند میتوان به ایستاگرام، لینکدین، فیسبوک، یوتیوب، پینترست، توییترو اسنپ چت اشاره کرد.
هرکدام از این شبکه های اجتماعی با توجه به جامعه هدف خود بازاریابی مخصوص خود را طلب میکنند. به طورمثال اینستاگرام محیطی برای به اشتراک گذاری فیلم و عکس است که بیشتربرای سرگرمی و ارائه اطلاعات روزانه مورد استفاده قرار میگیرد. درحالی که لینکدین به شبکه اجتماعی که بیشتر اعضاء آن در مورد کار و حرفه خود بحث و تبادل نظر میکنند، تبدیل شده است. پس انتخاب نوع بازاریابی هرکدام از این شبکه ها تا حد زیادی به افراد فعال درآن وسلیقه آنها بستگی دارد.
(برای اطلاعات کاملتر مقاله بازاریابی شبکه های اجتماعی را مطالعه کنید)
ترفندها و تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی:
1) ایجاد پرسونای مخاطبین:
از اولین قدم ها در ایجاد استراتژی برای بازاریابی شبکه های اجتماعی که باید انجام گیرد تکنیک ایجاد پرسونا و در نهایت شناخت مشتریان است.
مشخص کردن اینکه مخاطبانتان ازچه رده سنی هستند، میزان تحصیلاتشان چقدراست، حدود درآمدشان، سبک زندگی ایشان، هدفشان از حضور در شبکه های اجتماعی و … باعث میشود دید بازتری از اهداف و برنامه ریزی به شما بدهد. این دیدگاه ها سبب تولید محتوای پربارتر و هدفمندتر خواهد شد.
2) انتخاب بهترین پلتفرم برای تولید و انتشارمحتوا:
فعالیت درهمه پلتفرم ها کاری بیهوده ای است و باعث تلف کردن وقت و انرژی وحتی هدر دادن بودجه است. تعداد حساب های کاربری در شبکه های اجتماعی مهم نیست. بلکه کیفیت محتوای شما درآن ها مهم است. یکی ازمهمترین تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی همین انتخاب پلتفرم مناسب برای کسب وکارتان است. برای این منظور باید تحقیق کنید ومتوجه شوید کدام شبکه اجتماعی با اهداف و مخاطبان شما مطابقت بهتری دارد واز بین آن ها، روی شبکه های اجتماعی که مورد علاقه مخاطبانتان هستند بیشتر کار کنید.
3) تولید محتوای غنی و منظم:
پس از شناسایی بازار هدف نوبت به تولید محتوای مناسب این نوع بازار است. محتوا باید به طور مداوم و مستمر تولید شود. اینکه امروز یک پست را منتشر کنیم و بعد از 1 ماه دوباره پستی را منتشر کنیم باعث میشود اولا خود شبکه های اجتماعی با الگوریتم های پیشرفته ای که دارند ما را به مخاطبان نشان ندهند و ثانیا مخاطبان برند ما را فراموش کرده و یا اصلا جدی نگیرند. پس انتشار محتوا هرچه بیشتر باشد باعث افزایش دیده شدن و جذب مخاطب وفادار میشود. البته این نکته را نباید فراموش کرد که هیچ گاه نباید کیفیت را فدای کمیت کرد. یعنی تعداد بالایی محتوای عادی و بی کیفیت فقط باعث ریزش مخاطب خواهد شد.
4) انتشار به موقع و درست محتوا متناسب با نوع شبکه اجتماعی:
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کوتاهی داشتیم، مخاطبان هرکدام از شبکه های اجتماعی با هم تفاوت هایی دارند. تولید محتوایی با زمینه طنز یا سرگرم کننده برای مخاطبین پلتفرم لینکدین فقط تلف کردن وقت است. افرادی که در یوتیوب حضور دارند بیشتر برای دیدن فیلم های آموزشی و یا حتی گاها سرگرمی از آن استفاده میکنند. پس باید توجه کنید که کسب وکارتان برای کدام شبکه مناسب است. سپس با توجه به مخاطبان هر شبکه محتوای خود را انتشار دهید.
مورد دیگر زمان انتشار محتوا است. با شناخت پرسونای مناسب از مخاطبانتان باید زمان مناسب برای انتشار محتوا در نظر بگیرید. به طور مثال اگر برای دانش آموزان یا دانشجویان محتوا تولید میکنید بهترین زمان انتشار پس از ساعات مدرسه و دانشگاه است. انتشار محتوای مستمر در زمان ها درست باعث بیشتر دیده شدن و افزایش اعتبار شما در نظر مخاطبانتان میشود.
5) طراحی استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی:
بنابرنظراکثرکارشناسان، افراد و مارکترهایی که استراتژی خود را به صورت مکتوب و مستند درمی آورند، شانس موفقیت بیشتری نسبت به الباقی افراد دارند. برای انتخاب استراتژی مناسب شبکه های اجتماعی از نکات زیر میتوان استفاده کرد:
– انتخاب تم (THEME) واحد برای برند خود. اینکار سبب میشود تا مخاطبان، شما را در هرکدام از شبکه های اجتماعی که ببیند سریع به یاد بیاورند.
– فهرستی از رویدادها و جشن ها یا مناسبت های پیش رو را آماده کنید. به بهانه هرکدام ازاین مناسبت ها میتوانید کمپین های مفیدی را پایه گذاری کنید.
– ایجاد فهرستی از هشتگ های مناسب برای هرکدام از پلتفرم های مختلف.
6) تولید محتوا توسط مخاطبان:
یکی از تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی که اخیرا باعث افزایش تعامل و دیده شدن برندها شده است، استفاده از محتوای تولید شده توسط کاربران و مخاطبان است. کاربران با ثبت نظرات( کامنت )، استوری ها، پستها و یا حتی تولید محتوای بصری در مورد برند ما کمک شایانی به دیده شدنمان می کنند. با نشان دادن همه این محتواها، باعث افزایش اعتبار پیج میشوید.
7) استفاده ازاینفلوئنسرها:
اگر به طور اصولی و درست از تبلیغات در شبکه های اجتماعی استفاده شود نتایج شگفت انگیزی برای کسب وکارها به ارمغان می آورد. یکی از راههای تبلیغات استفاده از ظرفیت بالای اینفلوئنسرها برای معرفی و شناساندن محصولات و خدمات ما است. این افراد که به 3 دسته مگا، ماکرو و میکرو اینفلوئنسر تقسیم میشوند، هر کدام جامعه هدف ( فالوور) مشخصی دارند. در انتخاب آنها دقت کنید تا فالوور فیک نداشته باشند. همچنین دنبال کنندگان شان به اهداف بازاریابی شما نزدیک باشند. نکته دیگرکه باید توجه کنید آن است که اگر کسب و کارتان نوپا وجدید است در ابتدا باید با میکرو اینفلوئنسرها همکاری کنید. چون این افراد برای تبلیغات، اصولا هزینه کمتری نسبت به مگا و ماکرو اینفلوئنسرها دریافت میکنند.
8) به کارگیری ابزارهای دیجیتال مارکتینگ:
تصور کنید که همزمان در 6 شبکه اجتماعی فعالیت دارید. تقریبا میخواهید روزانه در هر کدام 2 پست یا محتوا تولید کنید. مطمئنا انجام این کاراگر بخواهید به صورت مستمرانجام دهید، بدون داشتن ابزارغیرممکن است. با کمک ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میتوانید پست های مختلف در شبکه های متنوع را به صورت خودکار و در زمان های مشخص منتشر کنید.
( آیا بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را میشناسید؟)
9) تولید محتوای جذاب و طنز و استفاده از هنر داستان سرایی:
یکی از تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی که درسال های اخیر بسیار مورد اقبال مخاطبان قرارگرفته است ایجاد داستان و داستان سرایی در تولید محتوا است. انسان ها با داستان ارتباط خوبی برقرار میکنند. داستان ها باعث میشوند مخاطبان از نظر احساسی به برندها وابسته بشوند.
با انتشار پستها و محتوای داستانی متوالی و مربوط به هم، داستان مربوط به خود و برندمان را برای مخاطبان تعریف میکنیم. این داستان ها سبب ایجاد حس راحتی و صمیمیت در مخاطبان شده و آنها را به ایجاد رابطه و تعامل با ما ترغیب میکند.
یکی دیگر ازراه های ایجاد ارتباط و صمیمیت درمخاطبان تولید محتوای طنز و استفاده از ایموجی هاست. گاهی از طنزپردازی در محتوایتان استفاده کنید تا در ذهن مخاطبانتان تصویر جذابی داشته باشید.
10) پاسخگو بودن در شبکه های اجتماعی:
فعالیت درشبکه های اجتماعی به معنای ارتباط دائم و همیشگی با افرادی است که احتمالا تعداد زیادی از آنها را نمیشناسیم. زمانی که پیجی را راه اندازی میکنید باید آمادگی پاسخگویی وجواب دادن انواع سوالات، ابراز محبتها، توهین ها و نارضایتی ها را داشته باشید. اگر حجم پیامها و دایرکت های دریافتی شما زیاد است، حتما باید فرد یا افرادی را برای پاسخگویی انتخاب کنید. ایشان باید در کمال ادب و احترام و کاملا حرفه ای پاسخ مخاطبان را در اسرع وقت بدهد.
11)ارزیابی آمارهای پیج:
با استفاده ازآمارهایی که توسط ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میتوان به دست آورد، عملکرد پیج و مخاطبان را بهتر میتوان شناخت.
این آمارها میبایست شامل: تعدا پستها، لایک ها، کامنتها، اشتراک گذاری ها، تعداد نمایش پستها، تعداد بازدید کنندگان، بازدیدهای کلی از پیج، تعداد کلیک ها و…. باشد. با استفاده از این آمارها و داده ها عملکرد بازاریابی خود را بهبود ببخشید.
در انتهای توضیحات خود تعدادی از تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی را به صورت تیتروار بیان میکنیم:
– به محتوای ویدئویی به عنوان بخشی از استراتژی محتوا اهمیت دهید
– اختصاص هزینه لازم برای تبلیغات و بازاریابی رسانه های اجتماعی
– مخاطبان را با اسم و فامیل در جواب کامنت ها و دایرکت ها خطاب قرار دهید
– برگزاری کمپین ها، مسابقات و چالش ها
– تهیه گزارش از پشت صحنه تولید محصولات، تولید محتوا و …
– پوشش کامل اخبارهای مربوط به حوزه کاریی خود
– ایجاد پروفایل های حرفه ای با مشخصات کامل
– هشتگ گذاری مناسب و یکسان برای همه پلتفرم ها
– تحقیق درمورد رقبا واستفاده از نقاط قوت آنها
– ایجاد چک لیست فعالیت ها درهرکدام از شبکه ها به تفکیک
– برگزاری نظرسنجی ها و گوش دادن به نظرات مخاطبان
سخن پایانی
ما دراین مقاله سعی کردیم تعدادی ازبهترین تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی را برایتان شرح دهیم. همان طورکه درابتدای مقاله هم اشاره کردیم این تکنیک ها بسیار گسترده و گاها جزئی (مختص به یک شبکه اجتماعی خاص) است. با توجه به بازار هدف و اهداف کسب وکارتان در 1 یا چند شبکه اجتماعی فعالیت خود را شروع کنید.
امیدواریم این مقاله گام کوچکی دربرطرف کردن سوالات و ابهامات شما درزمینه شبکه های اجتماعی برداشته باشد.
خوشحال میشویم نظرات و انتقادات خود را در مورد این مقاله با ما ( تیم آرمانوت ) در میان بگذارید.