آموزش بازاریابی دیجیتال
دراین مقاله برای آموزش بازاریابی دیجیتال ابتدا سرفصلهای دیجیتال مارکتینگ را توضیح میدهیم و با بسط آن ها متوجه اهمیت این نوع بازاریابی در کسب و کارهای امروزی خواهیم شد.
سر فصل های مهم دیجیتال مارکتینگ:
1.بازاریابی چیست؟
2.دیجیتال مارکتینگ چیست؟ (اصول بازاریابی دیجیتال)
3.فضای آنلاین و تبلیغات درآن
4.تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ
5.حضور در شبکه های اجتماعی
6.اهمیت برند سازی در بازاریابی دیجیتال
7.نقش سئو در دیجیتال مارکتینگ
8.تولید و توزیع محتوا
9.کمپین های تبلیغاتی
10.مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM)
11- آنالیز کردن و تحیل آمارها
1)بازاریابی چیست؟
طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا: بازاریابی، مجموعه ای از فعالیت ها و فرایندها به منظور ایجاد، انتقال، ارسال و تبادل هر آن چیزی است، که برای مشتریان، ارباب رجوع، شرکای تجاری ودرکل برای جامعه ارزشمند باشد.
بازاریابی با توجه به گستردگی که دارد تعاریف متعددی نیز دارد که همگی آنها درمفهوم مشترک هستند. ارتباط با مخاطبان و مردم، درک نیازهایشان وراضی نگه داشتن آنها مفهوم مشترک تمامی تعاریف بازاریابی است.
2)دیجیتال مارکتینگ چیست؟(اصول بازاریابی دیجیتال)
اگربخواهیم تعریف ساده و دقیقی ازبازاریابی دیجیتال داشته باشیم میتوان گفت: تمامی تکنیکها وروش های تبلیغات محصولات و خدمات و همچنین بازاریابی آنها درمحیط اینترنت را دیجیتال مارکتینگ میگویند.
امروزه با رشد و پیشرفت تکنولوژی و به طبع آن ابزارهای دیجیتال وگرایش بیشترمردم به استفاده آن ها در زندگی روزمره، بهترین وموثرترین روش بازاریابی و تبلیغات، بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ است. آموزش بازاریابی دیجیتال در اصل یادگیری اصول دیجیتال مارکتینگ است.
7 اصل مهم دردیجیتال مارکتینگ :
1.تنظیم استراتژی دیجیتال مارکتینگ
2.بازاریابی محتوا
3.بهینه سازی موتورهای جستجو
4.بازاریابی شبکه های اجتماعی
5.بازاریابی ایمیلی
6.بازاریابی موبایل
7.آنالیز آماروداده ها
(اطلاعات کاملتردراصول دیجیتال مارکتینگ)
3)فضای آنلاین وتبلیغات درآن:
امروزه از اینترنت به عنوان معدن طلا نام برده میشود. با وجود اینترنت بستری به نام فضای مجازی فراهم شده است. بستری که در آن امکاناتی همچون وب سایت ها، شبکه های اجتماعی، اپلیکیشن ها وهزاران مورد دیگر فراهم است. حدود نیمی ازمردم دنیا از این بستر استفاده می کنند. به دلیل همگانی بودن آن، تبلیغات در این فضا از تبلیغات سنتی پیشی گرفته است. با گذشت زمان این نوع تبلیغات پیشرفت بسیار سریعی را تجربه کرده است. چون اکثرمشتریان درحال جستجوی آنلاین هستن هیچ کسب و کاری نمیتواند ازآن چشم پوشی کند.
4)تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ:
یکی از اصول اساسی آموزش بازاریابی دیجیتال تدوین استراتژی است.
استراتژی دیجیتال مارکتینگ به مجموعه ایی از اقدامات برنامه ریزی شده اطلاق میشود که به صورت آنلاین برای دستیابی به اهداف تجاری خاص انجام میشود.
دلایل بسیاری برای تدوین استراتژی وجود دارد که ازمهمترین آنها میتوان به موارد زیراشاره کرد:
1.باعث ایجاد انگیزه میشود 2.داده های واقعی میدهند 3.باعث برگشت سرمایه میشود 4.در اقداماتتان ساختار ایجاد میکند 5.باعث ایجاد و بهبود در روابط با مشتریان ومخاطبان میشود.
اقداماتی مثل: مشخص کردن هدف، تعیین بازارهدف، مشخص کردن ابزار، برنامه ریزی برای تولید محتوا، بررسی رقبای کاری و آنالیزو تحلیل آمارها اجزای دیجیتال مارکتینگ هستند. با تدوین یک استراتژی مناسب در جهت رسیدن به اهداف ازآنها استفاده کرد.
5) حضوردرشبکه های اجتماعی:
در قرن حاضر، شبکه های اجتماعی یکی از ارکان اصلی ارتباطات به شمار می روند. اگر به درستی از شبکه های اجتماعی استفاده کنیم به گسترش کسب وکاروارتباط پایدار با مشتریان و مخاطبان بیشترین کمک را میکند. شرط حضور موفقیت آمیز در شبکه های اجتماعی داشتن برنامه ریزی است. اگر با برنامه و هدف در اینستاگرام، فیس بوک، توییتر، گوگل پلاس، پینترست و دیگر شبکه ها حضور داشته باشیم باعث افزایش تعامل با مخاطبین شده. آنها را به سمت سایت و دیگر راه های ارتباطیمان هدایت میکنیم. یکی از اثرات مهم حضور در این نوع شبکه ها این است که با تولید محتوای منحصر به فرد، مخاطبان باعث نشر و پخش اسم و برند ما میشوند و با این روش میتوان به افزایش بازدید سایت و افزایش فروش کمک شایانی کرد.
(مقاله اینستاگرام مارکتینگ چیست ؟ را مطالعه کنید)
6) اهمیت برند سازی دربازاریابی دیجیتال:
شناخته شدن در بازار جز مهم ترین رکنهای بازاریابی به حساب میآید. برند سازی موجب شناخته تر شدن بیشتر کسب و کار میشود. ایجاد یک برند قوی در عصر دیجیتال برای رشد کسب و کارها امری لازم و ضروری است. در حال حاضر داشتن یک نام تجاری قوی در دنیای دیجیتالی میتواند تبدیل به یک مزیت رقابتی برای کسب و کارها شود. توجه به این موضوع سبب میشود تا حجم گستردهای از مشتریان شما از طریق فضای اینترنت و دنیای دیجیتال با شما آشنا شده و محصولتان را خرید کنند. به طورمثال کمپانی اپل از معروفترین برندها در زمینه محصولات دیجیتال است. نام این برند برای اکثریت مردم تداعی کننده اصالت، کیفیت و قیمت بالاست. این کمپانی با برند سازی در دنیای دیجیتال موفق به کسب بالاترین سودها شده است.
7.نقش سئو دردیجیتال مارکتینگ:
فرآیند سئو یا بهینه سازی موتورهای جست و جو ازاجزاء جدایی ناپذیر بازاریابی دیجیتال است. آموزش بازاریابی دیجیتال بدون در نظر گرفتن سئو بی معنا است. به طورکلی بهینه سازی موتورهای جستجو، بخشی از بازاریابی دیجیتال است که درنتایج جستجوی آنلاین صفحات سایت شما را به سطح بالاتری ارتقا میدهد. به طور مثال یک مقاله عالی درمورد کسب وکارخود در سایت قرار داده اید و یا با صرف هزینه زیاد یک ویدئو تبلیغاتی ساخته اید ولی تمام این موضوعات در صفحه 60 سرچ گوگل نمایش داده میشود. بدین ترتیب نه تنها بودجه خود را خرج کرده اید بلکه نتیجه وبازده قابل قبولی نیز نداشته اید. با دانستن این اطلاعات، واضح است که نقش سئو در بازاریابی دیجیتال بسیار پررنگ است و برای ملاقات مخاطبان آنلاین ودرحال جستجو در گوگل باید از سئو کمک گرفت.
8) تولید و توزیع محتوا:
همان طور که در مقاله های قبل اشاره کردیم محتوا به عنوان قلب تپنده دیجیتال مارکتینگ عمل میکند. تولید محتوای با کیفیت چه به صورت کلیپ ویدئویی یا یک متن یا حتی یک پادکست باعث جذب مشتریان بالقوه (لید) به سایت و پیج میشود. شاید بتوان گفت در دنیای وب دیگر کمبودی بابت تولید محتوا وجود ندارد. روزانه میلیون ها پست ومقاله توسط افراد مختلف تولید میشود. ولی درصد کمی از این مقالات و محتواها بازخورد میگیرند. یکی از دلایل مهم این موضوع توزیع نشدن درست محتواست. محتوایی که درست توزیع نشود دیده نخواهد شد. زمانی که استراتژی محتوا را تهیه میکنید یکی از مسائل مهم نحوه توزیع محتوا است.
توزیع درست محتوا یعنی : درکجا یا چه پلتفرمی ؟ چه زمانی؟ برای چه کسانی؟
به طورمثال محتوایی درمورد فیزیک کوانتوم برای کودکان پیش دبستانی یا عکس بدون ویدئو دریوتیوب نمونه های اشتباه برای توزیع محتواست.
(مقالات آموزش بازاریابی محتوا وانواع بازاریابی محتوا را ازدست ندهید)
9.کمپین های تبلیغاتی:
کمپین های تبلیغاتی به مجموعه ایی ازچند فعالیت تبلیغاتی متفاوت میگویند که همگی به صورت همزمان یک پیام تبلیغاتی را به مخاطبان هدف میرسانند.
در این نوع تبلیغات از تبلیغات موبایلی، شبکه های اجتماعی، تبلیغات رادیو و تلویزیون، تبلیغات محیطی و غیره استفاده میشود.
2 دلیل مهم برای استفاده از کمپین های تبلیغاتی این است که اول در دید مخاطبان گسترده تری قرار میگیرید و دوم قدرتمند تر شدن برندتان است و در کل میتوان گفت به دلیل گستردگی این نوع تبلیغات افراد بیشتری از جامعه هدف به مخاطب شما تبدیل خواهند شد.
در مورد نحوه اجرای این نوع کمپین ها در ابتدا باید جامعه هدف را تعیین کرد. سپس با در نظر گرفتن بودجه، اهداف و ابزار خود برنامه ریزی دقیقی برای هرکدام از تبلیغات انجام داد. در آخر با توجه به داده های به دست آمده از نتایج کمپین در مورد موفق بودن یا نبودن ان نتیجه گیری کرد.
( کمپین تبلیغاتی چیست و کمپین تبلیغاتی موفق را مطالعه کنید)
10.مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM):
مدیریت ارتباط با مشتریان یک مفهوم یا استراتژی برای تقویت روابط با مشتریان است و در عین حال کاهش هزینه و افزایش بهره وری و سودآوری در کسب و کار را هدف قرار میدهد. سیستم CRM نه تنها برای تعامل با مشتریان موجود، بلکه در به دست آوردن مشتریان جدید نیز مفید است. این سیستم ابتدا مشتریان را شناسایی کرده و با انتقال آن به بخش فروش با پیگیر شدن و تماس با آنها معامله ای موفق را ترتیب میدهند. مرحله دیگر ازاین نوع مدیریت ایجاد حس رضایت در مشتریان پس از خرید است که باعث برگشت مشتریان و خرید مجدد میشود. این روش ها و استراتژی ها در همه کسب وکارها الزامی است. در آموزش دیجیتال مارکتینگ سبب میشود که سرویس های دیجیتال مارکتنگ را هدف قرار داده. بهترین ابزارها را برای رضایت بیشتر مخاطبان استفاده کرد. همچنین در بهینه سازی استراتژی به ما کمک میکند.
11.اهمیت آنالیز و تحلیل آمارها:
شاید مهمترین نکته انالیز درآموزش بازاریابی دیجیتال این باشد که آنالیز و تحلیل را میبایست در سرتاسر پروسه بازاریابی انجام شود. از زمانی که اهداف را تعیین میکنیم و مخاطبان هدف را شناسایی میکنیم تا وقتی که داده های یک کمپین تبلیغاتی را به دست می آوریم میبایست بحث آنالیز را به دقت انجام دهیم. صرف نظراز اینکه چه کسب وکاری دارید یادگیری نحوه آنالیزوتحلیل بازاریابی دیجیتال فوق العاده مهم است. آمارها به شما میگویند که آیا بازاریابی شما موثر بوده یا خیر. همچنین از چه راه هایی میتوان پیشرفت داشت. تفاوت مهم آنالیزبازاریابی دیجیتال با بازاریابی سنتی این است که میتوان درسرتاسر مراحل دیجیتال مارکتینگ تحلیل و بررسی را انجام داد و هر زمان که متوجه مشکلی شدیم آن را رفع کرده یا پروژه را متوقف کنیم.