برای داشتن یک کمپین تبلیغاتی موفق می بایست همواره درحین و در پایان اجرای کمپین اصل تحلیل و تجزیه آمار و داده های کمپین را در نظر داشت. تحلیل کمپین تبلیغاتی در زمان اجرای کمپین مختص کمپین های آنلاین است. ولی تحلیل انتهای کمپین برای هر دو کمپین آنلاین و آفلاین امکان پذیر است. مزیت تحلیل کردن اطلاعات در زمان اجرای کمپین این است که امکان اصلاح و تغییر در کمپین را داریم. با تحلیل آمارها در انتهای کمپین می توان برنامه ریزی دقیق تری برای اجرای کمپین های بعدی داشت.
ما در این مقاله ابتدا توضیحاتی در مورد کمپین تبلیغاتی و گام های اجرایی آن ارائه می دهیم سپس معیارهای تحلیل کمپین تبلیغاتی را بیان می کنیم. با آرمانوت همراه باشید.
کمپین تبلیغاتی چیست؟
کمپین تبلیغاتی شامل طراحی یکسری تبلیغات و قرار دادن آن ها در رسانه های تبلیغاتی مختلف برای رسیدن به مخاطبان خاص است. اینگونه تبلیغات درمکان ها و زمان های خاص به منظور متقاعد کردن افراد به خرید به نمایش درمی آیند. شعار کمپین های تبلیغاتی در تمام کانال های رسانه ای یکسان و واحد است. این کانال ها شامل: رادیو و تلویزیون، بیلیوردها، رسانه های اجتماعی، سایت ها، بنرها و تبلیغات چاپی است.
گام های اجرایی کمپین تبلیغاتی:
تعداد مراحل و گام هایی که برای اجرای یک کمپین استفاده می شود براساس منابع مالی، ماهیت محصولات و نوع مخاطبان هدف برای هر کسب و کاری متفاوت است.
ما در ادامه دستورالعمل های کلی ارائه می دهیم که برای اکثر کسب وکارها مناسب است.
1. شناسایی مخاطبان هدف:
در مرحله اول باید مشخص شود مخاطبانی که قرار است کمپین با آن ها ارتباط برقرار کند از کدام گروه هستند. مخاطبان هدف می بایست از نظر جنسیت، سن، شغل، محل سکونت، میزان تحصیلات، سطح متوسط درآمد و به طور کلی از نظر جمعیت شناختی و روان شناختی مورد شناسایی قرار گیرند.
2. تعریف هدف های کمپین:
در این مرحله باید مشخص شود که از طریق این کمپین می خواهیم به چه چیزی برسیم؟ هدف کلی از تبلیغات خلق ارتباط موثر بین مخاطبان و کسب وکارها به منظور معرفی و فروش محصولات و خدمات یا ایجاد آگاهی نسبت به برند است.
3. ایجاد پلتفرم برای تبلیغات:
این مرحله باید توسط بازاریابان و صاحبان کسب وکارها به صورت دقیق تجزیه و تحلیل شود. این پلتفرم شامل مسائل مهم برای مشتریان است. پلتفرم تبلیغات در واقع مبنای اولیه برای تهیه پیام تبلیغات است. یک کمپین موفق، اطلاعاتی که برای مصرف کنندگان مهم است را به خوبی به آن ها انتقال می دهد.
4. مشخص کردن بودجه تبلیغات:
روش های زیادی برای تعیین بودجه وجود دارد. عواملی مثل سهم بازار و وضعیت رقبا، نمودارهای منحنی عمر محصولات و تصمیم شرکت در مورد حجم و مقدارتبلیغات، بودجه تبلیغاتی را مشخص می کند.
5. تدوین برنامه توزیع محتوا:
در این برنامه باید مشخص شود که از چه ابزارهای رسانه ایی برای ارسال پیام تبلیغات استفاده شود. تاریخ، زمان و تکرار نمایش محتوای تولیدی برای تبلیغات نیز در این برنامه گنجانده می شود.
6. تولید پیام تبلیغاتی:
پیام تبلیغات می بایست واضح و خلاقانه باشد. پیام تبلیغاتی از نظر محتوا، قالب و تم، نوع موسیقی و گفتاریکسان و متحد است.
7. اجرای کمپین:
اجرای یک کمپین موفق مستلزم برنامه ریزی، هماهنگی و داشتن استراتژی است. بسیاری ازوظایف باید به موقع انجام شود و بسیاری از افراد درگیر انجام آن هستند.
8. ارزیابی و تحلیل کمپین تبلیغاتی:
پس از اجرای کمپین می بایست به تحلیل کمپین تبلیغاتی و نتایج آن پرداخت. برای ارزیابی نتایج می بایست ورودی ها و خروجی ها رابررسی کرد. میزان فروش، شدت خرید و سودهای شرکت، میزان افزایش کلیک بر روی وب سایت شرکت و ارتباط بیشتر مخاطبان با برند و رسانه های اجتماعی می توانند از معیارهای اندازه گیری نتایج کمپین باشد.
حال که با کمپین تبلیغاتی آشنا شدیم و گام های اجرایی یک کمپین تبلیغاتی را بررسی کردیم، به مبحث اصلی خود یعنی تحلیل کمپین تبلیغاتی می پردازیم.
تحلیل کمپین تبلیغاتی چیست؟
یکی از بهترین راه های جلب توجه مخاطبان و مشتریان برای هرکسب وکاری استفاده از کمپین تبلیغاتی است. موفقیت یک کمپین در گرو مسائل زیادی است.
سوال اینجاست که چگونه می توان یک کمپین تبلیغاتی را تحلیل کرد؟
برای تحلیل کمپین تبلیغاتی راهکارهای متنوعی را با توجه به نوع کسب وکار می توان پیشنهاد داد. ما درادامه به 3 راهکار کلی که همه کسب وکارها می توانند از آنها استفاده کنند اشاره می کنیم.
1) رجوع کردن به اهداف تبلیغاتی شرکت:
برای تحلیل کمپین تبلیغاتی درابتدا می توان به اهداف از پیش تعیین شده برای کمپین مراجعه کرد. این اهداف در مرحله تدوین استراتژی برای اجرای کمپین مشخص می شوند. اهداف کمپین تا حد امکان باید واقع بینانه و قابل اندازه گیری باشند.
اهداف یک کمپین می تواند فروش و سود بالاتر، جمع آوری سرنخ (لید)، ایجاد آگاهی نسبت به یک برند خاص و… باشد. ولی به نظر اکثر کارشناسان بازاریابی، کمپین های تبلیغاتی 3 هدف اصلی را دنبال می کنند:
- اطلاع رسانی
- متقاعد کردن مشتریان
- نشان دادن محصولات به مشتریان
2) انتخاب کردن تعدادی معیار برای تحلیل نتایج:
برای آنکه متوجه شویم که به اهداف از پیش تعیین شده رسیده ایم یا خیرمی توان تعدادی معیار مشخص کرد. البته واضح است که هر کسب وکاری می تواند معیارخاصی را برای موفقیت خود تعیین کند. ولی ما در اینجا به 3 معیار پرکاربرد در تحلیل کمپین تبلیغاتی اشاره می کنیم.
· شناخته شدن برند:
آیا کمپین تبلیغاتی ما سبب شده که مخاطبان برند ما را از دیگر برندها تشخیص دهند؟ آیا با شنیدن نام برند ما، آنرا با شعار کمپین تبلیغاتی به یاد می آورند؟
· آگاهی از برند:
آیا کمپین تبلیغاتی ما را به عنوان یک برند برتر در حوزه کسب وکار خودمان معرفی کرده است؟
· توجه به برند:
آیا کمپین تبلیغاتی ما تغییری در الگوی خرید مشتریان ایجاد کرده؟ توانسته آن ها را متقاعد کند تا برای خرید محصولات مورد نیازشان ابتدا از برند ما خرید کنند؟
3) اندازه گیری اهداف تعیین شده:
برای اندازه گیری و تحلیل اهداف در کمپین های آنلاین از ابزاری مثل گوگل آنالیتیکس می توان استفاده کرد. این ابزار اطلاعات کاملی به صورت رایگان در اختیار مارکترها قرار می دهد.
تعدادی ازمعیارهایی که به صورت آنلاین می توان اندازه گیری کرد به شرح زیر است:
– نرخ بازگشت هزینه تبلیغات ( ROAS )
اولین فاکتور اثربخش بودن یک کمپین تبلیغاتی چیست؟ این است که هزینه صرف شده منجربه سودآوری و رشد مجموعه شده است یا خیر. برای محاسبه نرخ بازگشت هزینه، میزان درآمد را به کل هزینه های کمپین تقسیم می کنیم. هرچه این عدد به دست آمده بیشتر باشد نشان دهنده آن است که مخاطبان با پیام های تبلیغاتی کمپین ارتباط بهتری برقرار کرده اند.
– نرخ کلیک ( CTR )
نرخ کلیک یا همان تعداد دفعاتی که مخاطبان بعد ازدیدن تبلیغ بر روی لینک آن کلیک کرده. وارد سایت یا صفحات اجتماعی ما می شوند. هرچه قدر نرخ کلیک بالاتر برود یعنی به اهدافمان از کمپین نزدیک تر شده ایم.
– نرخ تبدیل ( CONVERTION RATE )
نرخ تبدیل یکی از بهترین شاخص ها برای اثر بخش بودن کمپین های تبلیغاتی است. این نرخ به نسبت افرادی که وارد سایت شما شده و عمل مشخصی انجام داده اند ( مثل کلیک روی لینک خرید) به کل بازدید کنندگان سایت، اطلاق می شود.
– هزینه به ازای هر کلیک ( CPC )
CPC بدین معنا است که هر بار مخاطبی روی آگهی کلیک می کند هزینه مشخصی را پرداخت می کنید. این معیار برای آگهی های پولی که انجام می دهید مورد استفاده قرار می گیرد.
سخن پایانی:
راهکارهای ارائه شده در این مقاله روش هایی است که به طور کلی برای تحلیل کمپین تبلیغاتی استفاده می شود. باید به این نکته توجه داشت که هیچ روش دیکته شده و خاصی برای همه کسب وکارها تعریف نشده است. هر برند و کسب وکاری با توجه به زمینه کاری خود می تواند روش های متنوعی برای تحلیل کمپین خود ارائه دهد.
توصیه آخر ما به شما این است که برای تحلیل کمپین تبلیغاتی به یک یا حداکثر دو معیار بسنده کنید. زیرا اگر بخواهید با معیارهای گوناگون کمپین خود را ارزیابی کنید، قطعا پاسخ های متفاوتی را دریافت می کنید.