دیجیتال مارکتر کیست؟
در این مقاله قصد داریم با زبان ساده شغل دیجیتال مارکتر را توضیح داده و بگوییم یک دیجیتال مارکتر چگونه از بستر اینترنت کسب درآمد میکند.
با گسترش روز افزون اینترنت و افزایش لحظه ای تعداد کاربران آن ، بازاریابان به این فکر افتادن که میتوان در مکان و زمان مناسب مخاطبان زیادی را جذب کرد.
یک دیجیتال مارکتر از تمامی کانال های دیجیتال استفاده میکند برای رسیدن به مشتری ها و مخاطبین، ایجاد آگاهی در مورد برند و تبلیغ محصولات و سرویس های خود.
برای شروع نگاهی کوتاه به مفاهیمی مثل بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) خواهیم داشت سپس در ادامه به موضوع اصلی خود یعنی دیجیتال مارکتر کیست میپردازیم .
دیجیتال مارکتینگ:
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی به طورکلی به تبلیغ و ترویج برند برای ارتباط گرفتن با مشتری های بالقوه بر بستر اینترنت یا فرم های دیگر دیجیتال اطلاق میشود.
طبق تحقیقات به عمل آمده در 3 سال گذشته میزان استفاده از اینترنت به طور میانگین در میان بزرگسالان حدود 5 درصد افزایش یافته است!!! همچنین خرید و فروش آنلاین در زمان همه گیری کرونا سیر صعودی داشته است، این بدان معنا است که بازاریابی سنتی یا آفلاین دیگر مثل گذشته تاثیر گذار نخواهد بود.
بازاریابی از قدیم الایام به ارتباط برقرار کردن با مشتریان و مخاطبان در زمان و مکان مناسب اطلاق میشده است. امروزه بهترین مکان برای ملاقات و ارتباط موثر با مخاطبان جایی است که بیشترین زمان خود را صرف میکنند .پر واضح است که این مکان اینترنت است.
پس می توان دیجیتال مارکتینگ را اینگونه تعریف کرد: به مجموعه ی متعددی از تاکتیک ها و کانال های دیجیتال ، برای برقرار کردن ارتباط با مشتریان و مخاطبانی که بیشترین وقت خود را به صورت آنلاین سپری میکنند.
(برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست؟ را مطالعه کنید)
در ادامه مطلب دیجیتال مارکتینگ، به چند مورد برتری این نوع بازاریابی نسبت به دیگر روش های بازاریابی میپردازیم:
1)در بازاریابی اینترنتی میتوان تمام تمرکز خود را فقط روی بخشی از مشتریان بالقوه برای خرید محصول و خدمات خود بگذاریم.
به طور مثال با روش های نوین سِئو میتوان تبلیغات را فقط برای افرادی که روی محصولات و خدمات ما علاقه نشان داده اند انجام داد و با توجه به شخصیت و مشخصات(پرسٌنا) خریداران تبلیغات هدفمند را پیگیری کرد.
2)با دیجیتال مارکتینگ میتوان با برندهای بزرگ در صنعت خود رقابت کرد.
زمانی که برای بیزینس کوچک و نوپای خود کار میکنیم میتوان با شرکت های بزرگ که میلیون ها دلار در صنعت تبلیغات هزینه میکنند رقابت کرد.یک دیجیتال مارکتر حرفه ای با کار بر روی یک کلمه کلیدی خاص ،رتبه بالاتری نسبت به دیگر رقبا در سرچ گوگل به ارمغان می اورد ( زیرا موتور های جستجو اهمیتی به بزرگ یا کوچک بودن شرکت ها نمی دهند) در نتیجه با افزایش ترافیک سایت خود باعث افزایش بازدید و پس از آن جذب مشتری بیشتر میگردد.
3)بازاریابی دیجیتال قابل اندازه گیری و آمارگیری است.
یکی از مهم ترین برتری های دیجیتال مارکتینگ نسبت به بازاریابی های دیگر قابل اندازه گیری بودن صفر تا صد پروسه تبلیغات است.به طور مثال اگر تبلیغی در روزنامه داشته باشیم ، بسیار سخت و غیر ممکن خواهد بود که بتوان تعداد مخاطبان واقعی که روزنامه را ورق زده و توجه به تبلیغ ما داشته باشند را شناسایی کرد در صورتی که یک بازاریاب دیجیتال به راحتی میتواند تمام برداشت ها،دیده شدن ها،کلیک ها و بودن در پیج را به کمک ابزارهای تجزیه و تحلیل دیجیتال در اختیار داشته باشد.
4)تغییر استراتژی و انجام پروژه ها به سادگی انجام میشود.
یکی دیگر از برتری های مهم این نوع بازاریابی این است که با توجه به نتایج روزانه یا حتی لحظه ایی تبلیغات قادر خواهیم بود که برای جلوگیری از ضرر های بیشتر تغییراتی جزئی یا کلی در تبلیغات داشته باشیم.کاری که در دیگر مارکتینگ تقریبا غیر ممکن است چون اصولا پس از اتمام پروسه تبلیغات نتایج به دست آمده و فرصتی برای تغییر در حین تبلیغات نیست.
5)بخش اعظم کنترل هزینه های تبلیغات دست خودمان است.
به طور مثال میتوان با دنبال کردن روزانه کمپین های تبلیغاتی خود آن هایی که نتیجه بخش نبوده اند را تغییر داد یا حتی حذف کرد و از هزینه اضافی جلوگیری کرد کاری که در تبلیغات سنتی(بیلبورد تبلیغاتی خریداری شده) امکان انجام نداریم.
حال که به تفاوت ها و مزیت های بازاریابی اینترنتی نسبت به دیگر انواع بازاریابی ها اشاره کردیم در ادامه به مسئولیت ها و وظایف یک بازاریاب اینترنتی یا همان دیجیتال مارکتر خواهیم پرداخت.
وظایف دیجیتال مارکتر:
در بالا اشاره داشتیم به اینکه وظیفه اصلی بازایاب ایجاد آگاهی در مورد برند و برقراری ارتباط با مخاطبین از طریق کانال های دیجیتال است.
حال این سوال در ذهن پیش می آید که کانال های دیجیتال کدام است؟
این کانال های دیجیتال شامل :
- وب سایت ها
- شبکه های اجتماعی (اینستاگرام، یوتیوب، فیسبوک)
- موتورهای جستجو ( گوگل، بینگ)
- بازاریابی ایمیلی
- اپلیکیشن های موبایل (واتس اپ ، تلگرام ، تیک تاک)
- تبلیغات نمایشی آنلاین
- بلاگ ها
می باشند.
یک دیجیتال مارکتر از طریق کانال های بالا وظیفه ایجاد ارتباط با مخاطبین و مشتری ها را دارد.
علاوه بر ایجاد ارتباط، یک بازاریاب حرفه ای میبایست از توانایی و دانش استفاده از ابزار آنالیز ( تجزیه و تحلیل ) برای یافتن مشکلات و ضعف های کار خود برخوردار بوده تا بتواند راه هایی برای پیشرفت و بهبود کارایی خود در سرتاسر این کانال های دیجیتال پیدا کند.
در کمپانی ها و بیزینس های کوچک یک بازاریاب می تواند تمام مسئولیت های دیجیتال مارکتینگ را بر عهده داشته باشد، ولی در شرکت های بزرگ هر تکنیک یک متخصص مخصوص به خود را احتیاج دارد تا مسئولیت یک یا دو کانال دیجیتال را بر عهده بگیرد. در اینجا به اختصار به 4 نمونه از این تخصص ها اشاره میکنیم:
1. مدیر سئو :
مسئولیت رتبه گیری در صفحات جستجو را بر عهده دارد. از راه های مختلف برای بهینه سازی موتورهای جستجو استفاده میکند. یک مدیر سئو با تولید کنندگان محتوا مستقیما کار میکند تا مطمئن شود محتوای تولید شده در گوگل عملکرد خوب ومطلوبی دارد.
2.متخصص بازاریابی محتوا:
مسئولیت تولید محتوای دیجیتال را بر عهده دارد.متخصصان بازاریابی محتوا اغلب استراتژی محتوایی ارائه داده و تقویم محتوایی را پیگیری میکنند.این متخصصین با دیگر افراد شرکت همکاری میکنند تا مطمئن شوند محتواهای تولید شده از محصولات و کمپین های شرکت پشتیبانی میکنند یا خیر.
(کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست؟)
3.مدیر رسانه های اجتماعی:
مسئولیت مدیر رسانه اجتماعی تا حدودی از اسمش مشخص است ولی فعالیت در کدام شبکه اجتماعی بسته به نوع صنعتی دارد که شرکت در آن مشغول به کار است. این مدیر یک برنامه زمان بندی برای گذاشتن مطلب و محتوا در رسانه های اجتماعی تدوین میکند. این شخص با متخصصین تولید محتوای شرکت برای انتشار محتوا در شبکه های اجتماعی همکاری میکند.
4. هماهنگ کننده اتوماسیون بازاریابی:
مسئولیت مدیریت نرم افزاری تیم بازاریابی را بر عهده دارد. از آنجایی که بسیاری از عملیات هایی که اشاره شد در بالا ، ممکن است جدا از یکدیگراجرا شوند ، مهم است فردی تمام فعالیت های دیجیتال گروه را دسته بندی ، به هم مرتبط و عملکرد هر کدام را ارزیابی کند.
(وظایف بیشترو کاملتر بازاریاب دیجیتال را در مقاله وظایف دیجیتال مارکتر بخوانید)
درآمد دیجیتال مارکتر؟
همانطور که در بالا ذکر شد عناوین شغلی متفاوتی برای شغل دیجیتال مارکتینگ تعریف شده است.
حقوق یا درآمد یک دیجیتال مارکتر بسته به نوع مهارت های دیجیتال، میزان تجربه(سال) ، تسلط به نرم افزار ها و ابزار آنالیز ( گوگل آنالیتیکس) و غیره بسیار متفاوت است.
( آیا میدانید گوگل آنالیتیکس چیست؟ مقاله گوگل آنالیتیکس برای مبتدی ها را از دست ندهید)
بالطبع هرچه میزان تسلط یک دیجیتال مارکتر به مهارت ها و نرم افزارها بیشتر و تجربه بیشتری در این شغل داشته باشد حقوق درخواستی وی بیشتر خواهد بود.
در جدول زیر میانگین تقریبی حقوق سالیانه (به دلار) رده های شغلی متفاوت در 3 منطقه دنیا را در سال 2022 با هم مقایسه کرده ایم.
متخصص سئو | مدیر سئو | آنالیزور سئو | مشاور سئو | مدیر دیجیتال مارکتینگ | کارشناس محتوا | |
آمریکا | 56000 | 68000 | 56000 | 56000 | 58000 | 59000 |
اروپا | 46000 | 55000 | 45000 | 45000 | 47000 | 47000 |
کانادا | 56000 | 68000 | 55000 | 55000 | 57000 | 58000 |
درآمد دیجیتال مارکتردر ایران با توجه به میزان سال سابقه و تعداد مسئولیت هایی که به عهده میگیرد از 5 میلیون تومان تا 30 میلیون تومان برای سال 1400 متفاوت بوده است.
مطلب آموزنده و خوبی بود
متشکرم از سایت آموزشیتون
خوشحالم که مفید بوده برای شما