بازاریابی درون گرا و برون گرا چیست؟
( INBOUND & OUTBOUND MARKETING )
در این مقاله به زبان ساده بازاریابی برون گرا و درون گرا را توضیح خواهیم داد .معایب و محاسن هر 2 را بررسی خواهیم کرد و تفاوت هایشان را مشخص میکنیم. با آرمانوت تا انتهای این مقاله همراه باشید.
بازاریابی چیست؟ ( MARKETING )
تعریف انجمن بازاریابی آمریکا ( THE AMERICAN MARKETING ASSOCIATION ) در سال 2013 از مارکتینگ : بازاریابی ، مجموعه ای از فعالیت هایی است به منظور انتقال، ایجاد، تبادل و ارسال هر آن چیزی که برای مشتریان شرکای تجاری و در کل برای همه جامعه ارزشمند است.
تعریف بازاریابی به زبان ساده: فرایند ترغیب مشتریان و مخاطبان به خرید محصولات و یا استفاده از خدمات است. این فرآیند نقطه ابتدا و پایان هر کسب و کاری است که با محوریت مشتری انجام میگیرد. بازاریابی قبل ازآنکه مشتری وارد مدار خرید شود آغازمیشود. بدین معنا که این فرآیند قبل از آنکه محصول آماده فروش باشد شروع شده و حتی پس از خرید محصول ادامه میابد.
( اطلاعات کامل در مقاله بازاریابی چیست ؟ آرمانوت )
بازاریابی دیجیتال چیست ؟ ( DIGITAL MARKETING )
دیجیتال مارکتینگ به بازاریابی در بستر اینترنت میگویند. با ظهورعلوم فناوری اطلاعات، انقلابی در بازاریابی ایجاد شد که در نهایت به شکل گیری مفهوم دیجیتال مارکتینگ انجامید. در دیجیتال مارکتینگ از ابزاری مثل تلفن همراه ،کامپیوتر، تبلت، کنسول های بازی و …. برای ایجاد ارتباط با مخاطبان و تبلیغ محصولات، خدمات و برند استفاده میشود.
( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ را مطالعه کنید)
بازاریابی سنتی چیست؟ ( TRADITIONAL MARKETING )
بازاریابی سنتی به شیوه های مختلف تبلیغات قبل از ظهور اینترنت و دنیای دیجیتال به کمک روش های آفلاین میگویند. این روش های آفلاین شامل تبلیغات رادیو و تلویزیون، بیلبوردهای تبلیغاتی، آگهی های روزنامه و مجلات، ارسال پیامک های انبوه، تماس تلفنی و …. میشوند.
( مقاله تفاوت بازاریابی آنلاین و سنتی را از دست ندهید)
بازاریابی برون گرا و درون گرا چیست ؟ ( INBOUND & OUTBOUND MARKETING )
بازاریابی نیز مثل انسان برون گرا و درون گرا دارد ! اما با کمی تفاوت نسبت به انسان …
در ادامه این مقاله با ذکرچند مثال این 2 نوع بازاریابی متفاوت را توضیح خواهیم داد.
بازاریابی برون گرا ( OUTBOUND MARKETING )
بازاریابی برون گرا نوعی بازاریابی است که کسب وکارها به دنبال مشتریان میروند. با روش های مختلف مثل پیامک، تماس گرفتن یا ایمیل دادن محصولات خود را معرفی میکنند. این نوع بازاریابی به نوعی همان بازاریابی سنتی است. به طور مثال شرکت های شناخته شده ای مثل گلرنگ با تبلیغات جذاب تلویزیونی واستفاده ازشیوه داستان سرایی باعث جذب مشتریان فراوانی میشوند.
تبلیغات محیطی، تبلیغات در مجله و روزنامه ها، تبلیغات رادیو و تلویزیونی، پیامک و تماس مستقیم، تبلیغ روی سررسید وخودکار یا فلش مموری ها، بروشورها یا کاتالوگ های تبلیغاتی و …. از انواع ابزارهای بازاریابی هستند.
معایب و مزایای بازاریابی برون گرا:
با گسترش اینترنت و فضای مجازی به نظر میرسد استفاده از این نوع بازاریابی رو به افول باشد. با این حال بسیاری از کسب وکارها ترجیح میدهند کماکان از بازاریابی سنتی یا برون گرا استفاده کنند.
یکی ازمزایای بازاریابی برون گرا این است که نام محصول یا برند بسیار سریع بین دهان ها میچرخد و این باعث معروفیت میشود.
هزینه بالای این نوع بازاریابی در کناربازده پایین ازمعایب اصلی آن است. در بازاریابی برون گرا چون تبلیغات برای بازارهدف مشخصی طراحی و توزیع نمیشود و به تعداد زیادی از مردم نشان داده میشود سبب تشکیل بازار مشتریان با کیفیت پایین میشود.
افراد زیادی با دیدن پیامک ها و ایمیل های تبلیغاتی آنها را پاک میکنند و یا بروشورهای تبلیغاتی را بی درنگ دور می اندازند. روش های مسدود کردن تبلیغات مثل بلاک کردن سر شماره های مزاحم بسیار راحت تر از قبل شده است.
بازاریابی درون گرا ( INBOUND MARKETING )
در بازاریابی درون گرا مشتریان براساس نیازها و خواسته های که دارند به سراغ کسب وکارها می آیند. در این نوع بازاریابی صاحبان تجارت با تولید محتوای غنی و جذاب مشتریان بالقوه را جذب میکنند. پس از جذب با ارائه محصولات و خدمات مطلوب مشتریان را به خریدار تبدیل کرده و با انواع بازاریابی دیجیتال تعامل با آنها را افزایش میدهند.
در این نوع بازاریابی کافی است تا نیازها، خواسته ها و مشکلات مشتریان را شناسایی کنیم و متناسب با آن محتوا تولید کنیم. پیتزا سیب 360 از برندهایی است که در صنعت فست فود با تکیه بر روش های دیجیتال مارکتینگ و استفاده از بازاریابی درونگرا بر طبق سلایق و نظرات مشتریان محصولات تولید کرده و به مشتریان خود ارائه میدهد.
محتوای بصری، پادکست ها، اینفوگرافیک، بلاگ، ایمیل مارکتینگ، کتاب های الکترونیک، وبینارهای آنلاین، استفاده از سئو و بازاریابی شبکه های اجتماعی از ابزار بازاریابی درون گرا هستند.
معایب و مزایای بازاریابی درون گرا :
دربازاریابی درونگرا یا ربایشی نیازی نیست تا برای یک جامعه آماری گسترده با سلایق مختلف تبلیغات کرد. کاملا متناسب و هدفمند با ویژگی های بازارهدف ،تبلیغات انجام میگیرد. با یافتن کلمات کلیدی و تولید محتوای هدفمند کاربران را حین جستجو متوجه محصولات و خدمات خود کرده و با آنها ارتباط برقرارمیکنند.
از مزایای اصلی بازاریابی درون گرا میتوانیم به مقرون به صرفه بودن آن اشاره کنیم. دیگر مزیت آن امکان آنالیز کردن رفتار مخاطبان در تمام مراحل بازاریابی است. در این نوع بازاریابی چون این احساس به مشتریان دست میدهد که خود آنها به سراغ کسب و کاری رفته اند و تصمیم برای ایجاد ارتباط با خودشان بوده است، پس از دریافت محصول یا خدماتی مطلوب، ماندگاری و وفاداری بیشتری در ارتباط با برند ایجاد میکنند.
از معایب این بازاریابی میتوان به زمان بر بودن و شاید مقداری تخصصی بودن آن اشاره کرد. منظوراز تخصصی بودن استفاده از متخصصین برای اجرای این نوع بازاریابی است.
تفاوت های بازاریابی برون گرا و درون گرا :
- اولین تفاوت این 2 بازار در هدفمند بودن بازاریابی درون گرا و کور و کنترل نشده بودن بازاریابی برونگرا است. بدین معنا که پیام رسانی بازاریابی درون گرا برای جامعه هدف مشخص و خاصی است در حالی که در بازاریابی برون گرا پیام ها برای میلیون ها مصرف کننده که هرروز آن تبلیغ را می بینند به نمایش در می آید.
- بازاریابی برون گرا از کنترل کسب وکارها خارج است در حالی که بازاریابی درون گرا کاملا کنترل شده و با هدف انجام میگیرد.
- هزینه تبلیغات برون گرا بسیار بالا و با بازدهی پایین است در حالی که تبلیغات درون گرا هزینه ها بسیار معقول تر و با بازدهی بالاتر است.
- در بازاریابی برون گرا صاحبان کسب وکار به دنبال مشتری رفته و تبلیغات میکنند ولی در بازاریابی درون گرا این مشتریان هستن که به سمت کسب وکار و برندها آمده و آنها را انتخاب میکنند.
- محتوای تولید شده در بازاریابی درون گرا به صورت پست دررسانه های اجتماعی، بلاگ ها، گزارشها، وبینارها و … عرضه میشود در حالی که در بازاریابی برون گرا این محتوا ها به صورت ایمیل مستقیم، تبلیغات روزنامه و مجلات، بیلبوردهای تبلیغاتی و در رایو یا تلویزیون توزیع میشود.
- نتایج و آمارها در بازاریابی درون گرا توسط نرم افزارها ی دیجیتال مارکتینگ قابل اندازه گیری است در حالی که بازاریابی برون گرا نتایج دقیق و لحظه ای را نمیتوان آنالیزو دنبال کرد.
مراحل بازاریابی درون گرا :
بازاریابی درون گرا دارای 4 مرحله اصلی است :
- جذب مشتری ( ATTRACT )
- تبدیل کردن ( CONVERT )
- نهایی کردن ( CLOSE )
- جلب رضایت مشتری ( ENJOYMENT )
1)جذب مشتری:
جذب ترافیک در سایت اولین قدم برای معرفی محصولات و خدمات است. با تولید محتوای مفید و مرتبط با بازار هدف امکان دیده شدن در سرچ ها را بالاتر برده و با انتشار در زمان و مکان مناسب سبب درگیر شدن مخاطبان با پیج و در نتیجه افزایش ترافیک ورودی به سایت میشویم.
اولین و شاید راحت ترین راه برای تولید محتوا، بلاگ نویسی است. یافتن کلمه کلیدی مناسب و سئوی سایت به افزایش ترافیک سایت از طریق بلاگ کمک میکند.
(برای بهینه کردن سایت یا سئو احتیاج به ابزار قدرتمند داریم. مقاله ابزارهای سئو آرمانوت به شما کمک میکند)
دومین روش برای جذب مشتری، فعالیت در شبکه های اجتماعی است. حدود 70 درصد از جمعیت بزرگسالان از شبکه های اجتماعی استفاده میکنند. استفاده از این بستر به جذب مخاطبان و مشتریان کمک شایانی میکند.
سومین روش تبلیغات کلیکی است که از روش های متداول تبلیغات آنلاین است.
2) تبدیل کردن:
پس از جذب مشتری و مخاطب نوبت به تبدیل کردن آنها به خریدار است. ارتباط برقرار کردن با بازدیدکنندگان وب سایت از طریق قراردادن چت در کنار صفحات یا فرم هایی در صفحه اصلی سایت انجام میگیرد. متوجه شدن از ابهامات و سوالات ذهن مخاطبان بهترین روش برای رفع نیازها و تبدیل کردن مشتریان بالقوه به خریدار است. از بازدیدکنندگان بخواهید با تکمیل فرم ایمیل اطلاعات کامل تری در اختیارشان بگذارید.
ازبین مشتریان بالقوه آنهایی که به خرید علاقه مند هستند را انتخاب کنید. به طور مثال آنهایی که ایمیلشان را باز کرده اند شناسایی کرده و با آنها ارتباط بیشتر گرفته و روی آنها سرمایه گذاری کنید.
3) نهایی کردن:
دراین مرحله که تعدادی LEAD (سرنخ) یا مشتری بالقوه جذب پیجتان شده اند می بایست با ارائه محصولات و خدمات متناسب به آنها یک خریدار بسازیم. ارائه خدمات ویژه و یا حتی کدهای تخفیف فرآیند تبدیل لید به خریدار را آسان تر میکند.
با بررسی رفتار کاربران مختلف و با توجه به بازدیدهایی که از صفحات مختلف پیج انجام داده اند نیازهای مخاطبان را شناسایی کرده و محصولات و خدمات متناسب را به آنها ارائه دهیم.
4)جلب رضایت مشتری:
مرحله نهایی بازاریابی که در همه بازاریابی ها مشترک است جلب رضایت خریداران است. تبدیل مشتری معمولی به مشتری راضی وخوشحال از مهمترین اهداف هر کسب وکاری است.
یک مشتری راضی خود تبدیل به ترویج دهنده محصولات و برندها میشود. ارائه محصولات با کیفیت و ارائه خدمات پس از فروش مطلوب از راه های جلب رضایت مشتری است. البته باید این نکته را در نظر داشت که جلب رضایت فقط پس از فروش حاصل نمیشود برای این امر باید حس خوب را در طی فرآیند خرید و پس از آن با در کنار مشتری بودن در ایشان ایجاد کنیم.
نتیجه گیری:
بازاریابی برون گرا به معنای آن است که شما به دنبال مشتری بروید ولی در مقابل بازاریابی درون گرا به معنای آن است که مشتری به دنبال شما می آید. همان طور که اشاره کردیم هر 2 بازاریابی برون گرا و درون گرا دارای معایب و مزایایی هستند که استفاده از هرکدام را توجیح میکند. اما امروزه با گسترش روز افزون تکنولوژِی و اینترنت استفاده از بازاریابی درون گرا منطقی تر به نظر میرسد.
خوشحال میشویم که از طریق قسمت دیدگاه های پیج آرمانوت، نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.