قبل از شروع برندسازی برای کسب و کارتان این سوال را از خود بپرسید: آیا انواع برندسازی را میشناسید؟ اگر نمی شناسید چگونه مطمئن هستید روشی که برای انتخاب برگزیده اید راه درستی است؟
برای داشتن برند پویا و سرحال تعدادی ویژگی اساسی وجود دارد. این ویژگی ها شامل: لوگو، رنگبندی برند و حتی انتخاب نوع فونت لوگو است. در حالی که هرکدام از این عناصر و ویژگی ها ارزش خاص خود را دارند، آنها همگی با هم برای ایجاد هویت مناسب برای تجارت و کسب وکار شما تلاش میکنند.
به طورمعمول زمانی که در مورد یک نام تجاری صحبت میکنیم، در مورد طرح تجاری، ایده لجستیکی و نحوه رسیدگی به امور مالی آن صحبت میکنیم. با این حال در دنیای دیجیتالی امروز اینها کافی نیست. نام تجاری یک اصطلاح گسترده است که جنبه های مختلفی را در بر میگیرد. برای تصمیم گیری قطعی به منظورانتخاب و برندسازی باید انواع برندسازی را بشناسیم.
برندسازی چیست؟
به زبان ساده، برندسازی بخشی از بازاریابی است. برندها با استفاده ازرنگها، نمادها و طرحهای مختلف هویت جدیدی ایجاد میکنند تا اطمینان حاصل کنند که این نام تجاری توسط مشتریان قابل شناسایی است. درعین حال یک برند نشان دهنده و نماد یک شرکت و نحوه درک مردم ومشتریان ازآن است. یک برند قوی شمارا قادر میسازد که از رقبای خود متمایز شوید و یک تصور طولانی مدت از کسب وکارتان ایجاد کنید. از برند برای توسعه حوزه های مختلف شرکت استفاده کنید. در تبلیغات، بازاریابی، فروش کالاها، ایجاد لوگو و رسانه های چاپی میتوان از برند استفاده کرد.
6 دلیل اصلی برای آنکه چرا برند اهمیت دارد؟
در این مرحله 6 دلیل اصلی که چرا برندسازی میتواند باعث ارتقای کسب وکارتان شود را توضیح میدهیم:
1. باعث شناخته شدن میشود:
برندسازی با ارائه یک هویت منحصر به فرد، امکان شناخته شدن بیشتر را فراهم میکند. دراین حالت لوگوی برندتان تبدیل به بخش جدایی ناپذیر از شرکت شما میشود. بنابراین مطمئن شوید از یک لوگوی منحصر به فرد استفاده کنید.
2.به کسب وکارتان اجازه میدهد مشتری بیشتری پیدا کند:
اگر برندسازی را به طور اصولی و کامل انجام داده باشید، میتوانید افراد بیشتری را جذب خود کنید. ایجاد یک برند مانند ایجاد یک جامعه عمل میکند. این به دلیل آن است که مردم عموما دوست دارند که عضویک جامعه باشند و ایجاد یک برند به شما کمک میکند مشتریان بیشتری جذب جامعه شما شوند. با این حال تنها زمانی موفق میشوید که، برندسازی را به درستی انجام دهید. درغیراینصورت ممکن است افرادی را جذب کنید ولی آنها ازمجموعه مخاطبان اشتباه خواهند بود.
3.امکان ایجاد استراتژی بازاریابی بهتری به شما میدهد:
بازاریابی و تبلیغات ازبخش های حیاتی برندسازی هستند. آنها باید با ارزش ها و موقعیت برند شما مطابقت داشته باشند. برندسازی به عنوان ستون فقرات برای استراتژی بازاریابی عمل میکند. باعث میشوند که کمپین های بازاریابی به سرعت ازبین نرفته وبه بازسازی آن کمک کند.
( مقاله کمپین های بازاریابی و استرتژی های بازاریابی آرمانوت را مطالعه کنید)
4.به افزایش ارزش شرکت شما کمک میکند:
هر شرکتی که میخواهد یک تجارت سودآور را انجام دهد با برندسازی مناسب، میتواند از این فرصت استفاده کرده و ارزش شرکت خود را افزایش دهد.
5.رضایت و اخلاق کارمندان را بهبود میبخشد:
در غیاب نام تجاری قوی، کارمندان در محل کار احساس بی انگیزگی و شاید حتی گاها بی اخلاقی میکنند. از سوی دیگر برندسازی با ترویج ارزش ها وانگیزه های کارکنان، فرهنگ خوب شرکت را پرورش میدهد.
6.باعث ایجاد حس اعتماد دربازار میشود:
به عنوان یک کسب وکار نوپا، با برندسازی درست و قوی احتمال موفقیتتان بیشتر میشود. ازخودتان سوال کنید مخاطب اصلی شما کیست؟ به چه اهدافی میخواهید برسید؟ پاسخ به این سوالات به شما کمک میکند فرصت هایی که به دنبال آن هستید را درک کنید. با برندسازی، مشتری با خرید از شما احساس راحتی بیشتری خواهد داشت.
انواع برندسازی:
انواع مختلفی از برندسازی در سرتاسر جهان استفاده میشود. درحالی که همه آنها اهمیت خود را دارند نمیتوان از همه انواع برندسازی به طور همزمان استفاده کرد. به این دلیل که هر کسب وکار و مجموعه ایی، اهداف و دستورالعمل های خاص خود را دارند.
درادامه مقاله خود به 8 نوع برندسازی مهم اشاره میکنیم:
1) برندسازی شخصی
2) برندسازی خدماتی
3) برندسازی محصول
4) برندسازی فرهنگی/ جغرافیایی
5) برندسازی خرده فروشی
6) برندسازی آنلاین
7) برندسازی آفلاین
8) برندسازی شرکت
1) برندسازی شخصی ( PERSONAL BRANDING )
همانطور که از نامش پیداست، این نوع برندسازی به طور خاص با یک شخص مرتبط است. اگریک فرد به صورت خوداشتغالی و سرمایه گذاری شخصی کسب وکار خود را شروع کند برندسازی شخصی بهترین روش برای او خواهد بود.
به عنوان مثال یک نویستده یا یک طراح میتواند یک برند شخصی برای خود انتخاب کند. اگر فرد مشهور یا یک سلبریتی هستید برند شخصی میتواند برای شما عالی باشد. البته این را به خاطر داشته باشید همه افراد به برندسازی شخصی احتیاج ندارند.
بزرگترین مزیت برندسازی شخصی این است که میتوانید از شهرت موجود خود برای تجارت بیشتر استفاده کند. با این حال گاهی اوقات میتواند نتیجه معکوس هم داشته باشد. این به دلیل آن است که اگر اتفاقی در زندگی شخصی این افراد بیفتد، میتواند در تجارت آنها تاثیر منفی بگذارد. بنابراین برندسازی شخصی در حالی که میتواند بسیار مفید باشد، این پتانسیل را نیز دارد که براساس رویدادهای زندگی شخصی، کسب و کاررا نیز تحت تاثیر قراردهد.
( اطلاعات کاملتر در مقاله برندسازی شخصی )
2) برنسازی خدماتی ( SERVICE BRANDING)
این نوع برندسازی کاملا برخدماتی که یک فرد یا یک شرکت ارائه میدهد تمرکز دارد. بنابراین برای اجرای این نوع برند سازی، تنها موضوعی که اهمیت دارد خدماتی است که به مشتریان ارائه میشود و میبایست این خدمات در حد عالی باشند. به عبارت ساده تر کسب وکارها با استفاده از خدمات خود یک رابطه قابل اعتماد با مشتریان خود ایجاد میکنند. این نوع خدمات از روش های مختلف ارائه میشوند. مانند یک سرویس پشتیبانی آنلاین یا آفلاین، بازدید فیزیکی از یک فروشگاه و حتی تعامل رودر رو با مشتریان خود.
تنها چیزی که باید مطمئن شد این است که مشتریان بهترین تجربه را در هرموردی به دست آورند. رایجترین مشاغل در برندسازی خدمات عبارتند از: آژانس های مسافرتی، هتل ها، خطوط هوایی و یا مشاوران مدیریت و بازاریابی.
3) برندسازی محصول (PRODUCT BRANDING )
یکی از رایجترین انواع برندسازی، برندسازی محصولات است که براساس محصول ارائه شده توسط کسب وکارها ایجاد میشود. این نوع برندسازی در همه جا وجود دارد. از طریق تصاویر، نقاشی ها، کلمات و نمایش های مختلف میتوانید این نوع برندسازی را ببینید.
از عوامل اصلی در این نوع برندسازی، محصول رقبایی هستند که در حال فروش محصولات مشابه هستند. در اینجا باید محصول خود را برندسازی کنیم تا مشکلات مشتریان را خلاقانه و منحصر به فرد حل کنید. بنابراین همه چی بستگی به این دارد که چگونه از همه عناصر و استراتژی برندی که ایجاد میکنید به طور موثر استفاده کنید.
4) برندسازی فرهنگی / جغرافیایی ( CULTURAL/GEOGRAPHIC BRANDING )
این 2 نوع از انواع برندسازی هستند که تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. به این دلیل که هر 2 نوع، ویژگی های فرهنگی یا جغرافیایی مخاطبان را هدفی برای برند تجاری خود در نظر میگیرند.
این نوع برندسازی توجه مشتریان را با توجه به جاذبه های فرهنگی یا جغرافیایی منطقه ای خاص جلب میکند. یک مثال عالی از آن میتوان به میدان تایمز نیویورک اشاره کرد که جاذبه ای برای بسیاری از گردشگران است و به کشور آمریکا اجازه میدهد تا گردشگران زیادی را جذب کند. با ایجاد یک وبسایت رسمی برای این میدان باعث شده اند که اخبار و رویدادهای مربوط به آن به آسانی پخش شود.
5) برندسازی خرده فروشی ( RETAIL BARANDING )
خرده فروشی با کلمه – RETAILER – به معنای فروشگاه ها و خرده فروشانی که محصولات مختلف را زیر پرچم یک برند خاص میفروشند، مرتبط است. برای انجام این کار خرده فروشان احتیاج به یک برندسازی خرده فروشی قوی دارند. نمونه خرده فروش موفق شرکت اپل است که محصولات برند خود را در فروشگاه های سرتاسر جهان به فروش میرساند. آمازون نیز یکی دیگر از خرده فروشان موفق است با این تفاوت که چندین و چند محصول دیگر از برندهای مختلف را نیز میفروشد. این نوع برندسازی برای برندهای تجارت الکترونیک به دلیل تغییرات خرید مردم به سمت خرید آنلاین بسیار مفید است.
6) برندسازی آنلاین ( ONLINE BRANDING )
این نوع برندسازی مخصوص برندهایی با فضای آنلاین است. آنهایی که میخواهند ردپای دیجیتال از خود به جای میگذارند. این شامل تمام تبلیغات آنلاین، پستها، طراحی وبسایت، صفحات فرود و …. است. برندسازی آنلاین و آفلاین اگرچه متفاوت هستند اما از طرق مختلف باهم ارتباط دارند. به طورمثال در هر 2 روش نحوه پاسخ کارمندان به مشتریان به یک شکل است. برای برندسازی آنلاین، میبایست یک استراتژی برند مناسب تدوین شود. زمانی که این استراتژی را داشته باشید محتوا و هر چیز دیگری مثل کمپین های بازاریابی فروش براساس برندسازی شما انجام خواهد گرفت.
7) برندسازی آفلاین ( OFFLINE BRANDING )
همانطور که در بالا اشاره کردیم برندسازی آنلاین و آفلاین دست به دست هم میدهند اما تفاوت هایی دارند که به آن اشاره میکنیم.
برندسازی آفلاین کاملا به صورت آفلاین انجام میشود مثل چاپ تبلیغات یا جلسات حضوری با مخاطبان. نمونه هایی از برندسازی آفلاین میتواند شرکت های مواد غذایی باشد. آنها تمام برندسازی را به صورت آفلاین انجام میدهند. از جمله جعبه سازی، برچسب ها و هر چیز دیگری کاملا با رنگها؛ آرم ها و ارزش های برند آنها همسو هستند. اینکار باعث میشود تا مشتریان با دیدن این المان ها برند مورد نظر را به خاطر بیاورند. در واقع میتوان گفت که بسته بندی یکی از مهمترین عناصر طراحی آفلاین است.
8)برندسازی شرکتی ( CORPORATE BRANDING )
این نوع برندسازی به ظاهرو موفقیت یک تجارت تمرکز دارد. این موضوع شامل همه چیز از جمله محصولات، خدمات، کارکنان، اسم شرکت، تامیین کنندگان و هر ارتباط ممکن دیگر با شرکت است. فرض کنید که یک شرکت به عنوان تولید کننده یک برند لوکس در ذهن مخاطبان شکل گرفته است. دراینصورت تمام محصولاتی که عرضه میکند مجلل و گران است و نوع خاصی از مخاطبان را جذب خواهد کرد. درحالی که اگر برندی خود را به عنوان یک برند مقرون به صرفه تثبیت کرده باشد، پایگاه مشتریان کاملا متفاوتی خواهد داشت.
بهترین نمونه برندسازی شرکتی، صنعت خودروسازی است. به مرسدس فکرکنید و اینکه چگونه هویت شرکتی بسیار گران قیمت و لوکس را تثبیت کرده است. بنابراین تمامی خدمات و محصولاتی که ارائه میدهد استاندارد متفاوتی با برندهایی دارد که مشهور به مقرون به صرفه بودن هستند. برندسازی شرکتی همچنین دارای دستورالعمل هایی برای کارمندان و کارفرمایان است. تا اطمینان حاصل شود که آنها نیز در همان مسیر برند قراردارند.
نتیجه گیری:
اکنون که همه برندها به سمت اینترنت و دنیای دیجیتال رفته اند، شرکتها و افراد براساس نیازها و خواسته های خود از انواع برندسازی استفاده میکنند. با این حال برای اطمینان از اینکه برند شما تصویر یکسانی را در همه پلتفرمها حفظ میکند باید تمام مطالب آنلاین و آفلاین توصیه شده را بررسی کنید.