رشته دیجیتال مارکتینگ چیست؟
(دلایل محبوبیت بازاریابی دیجیتال در دنیا)
دردودهه گذشته با افزایش چشمگیرحضور تکنولوژی در زندگی روزمره انسانها وورود ابزارها و کانال های دیجیتال به کسب وکارها، مشاغل متعددی در حوزه بازاریابی دیجیتال ایجاد شده است. این مشاغل و دانش ها در ابتدا زیر مجموعه مارکتینگ و بازاریابی به حساب می آمدند. با گذشت زمان و پیشرفت روزافزون این نوع تکنولوژی ها، دیجیتال مارکتینگ به عنوان رشته و شغل مجزا و مستقل معرفی شد.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ به تمام فعالیت هایی که برای بازاریابی محصولات و خدمات در محیط دیجیتال انجام میگیرد اطلاق میشود. ما درسایت آرمانوت به تفصیل در مورد دیجیتال مارکتینگ توضیحاتی را داده ایم.
(مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست؟ کاملترین اطلاعات در مورد بازاریابی دیجیتال است)
درابتدا چند پیش نیاز برای ورود به این حوزه را بررسی کرده و سپس به معرفی دانشگاه ها و موسساتی که این دیجیتال مارکتینگ را آموزش میدهند خواهیم پرداخت.
- اولین پیش نیازورود به بازاریابی دانستن و تسلط نسبی به زبان انگلیسی است. داشتن دانش زبان خارجی برای هر فرد و هر کسب وکاری مفید است ولی در مورد دیجیتال مارکتینگ جزو ضروریات میباشد. دلیل این امر گسترش روزانه علم دیجیتال مارکتینگ است. اکثر مقالات ، نرم افزارها و محتوای موجود و به روز در مورد بازاریابی دیجیتال به زبان انگلیسی است.
- دومین پیش نیاز تسلط به زبان و ادبیات فارسی است. شاید این مورد باعث تعجب شما شود، ولی باید این نکته مهم را یاداوری کنیم که قلب دیجیتال مارکتینگ تولید محتوا است. نگارش محتوای اصولی و بدون غلط نیازمند تسلط داشتن بر زبان وادبیات فارسی است. با تسلط به زبان و ادبیات فارسی و اجرای صحیح نکات آن در تولید محتوا وجذب مخاطب نیز موفق خواهیم شد.
- سومین پیش نیاز داشتن دانش نسبت به ابزار گرافیکی و فیلم سازی است. تولید محتوا جزو نیازهای اولیه واساسی دیجیتال مارکتینگ است. تولید محتوای بصری در کنار تولید محتوای متنی کمک زیادی به آگاهی از برند و شغلتان میکند. برای تولید محتوای تصویری احتیاج به دانش گرافیکی و ویدئویی دارید. تسلط به این نوع ابزار نیز جزو پیش نیازهای ورود و کار در بازاریابی دیجیتال به حساب می آید.
( سلسله مقالات انواع بازاریابی محتوا به درک بهتراین مطالب کمک میکند)
چرا باید رشته دیجیتال مارکتینگ را انتخاب کنیم؟
با توجه به گسترش روزافزون اینترنت و افرادی که آنلاین نیازهای خودشان را برطرف میکنند، با انتخاب این رشته جدید میتوان ضمن کسب تخصص دراین رشته و گرفتن مدرک دانشگاهی از نظر اقتصادی هم پیشرفت چشمگیری داشت. اکثر متخصصان حال حاضر دیجیتال مارکتینگ به صورت تجربی کار کرده و اغلب تحصیلات آکادمیک ندارند. ترکیب کردن تجربه و تحصیلات دانشگاهی همواره بهترین نتایج را در همه حرفه ها به دنبال دارد. پس با داشتن تجربه و در کنار آن تحصیلات دانشگاهی میتوان یک قدم از دیگران در حوزه این کار جلوتر بود.
میانگین درآمد یک دیجیتال مارکتر در کانادا و آمریکا 55 هزار دلار، در انگلستان 40 هزار دلار، در استرالیا 75 هزار دلار و در ایرلند 45 هزار دلار است.
داشتن تحصیلات آکادمیک مرتبط با بازاریابی دیجیتال در متقاعد کردن کارفرماها برای استخدام ویا دستمزد و حقوق بالاتر یک امتیاز ویژه به حساب می آید.
پس باتوجه به توضیحات فوق، کارشناسان تحصیل در زمینه بازاریابی دیجیتال را برای افزایش سطح علمی و درآمدی، به علاقه مندان توصیه میکنند.
آیا آموزش دانشگاهی دیجیتال مارکتینگ در ایران وجود دارد؟
در جواب این سوال باید بگوییم متاسفانه خیر. هنوزدردانشگاه های کشورما هیچ سر فصل اصلی به نام دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال وجود ندارد. البته در مقطع کارشناسی ارشد بازرگانی، 2 گرایش بازاریابی و تجارت الکترونیک بسیاری از دروس و مباحث دیجیتال مارکتینگ تدریس میشود.
آموزش دیجیتال مارکتینگ در کشورهای دیگر دنیا :
برخلاف ایران، دیجیتال مارکتینگ در دانشگاه ها، کالج ها و موسسات معتبری در دنیا به صورت کاملا تخصصی دانشجو میگیرند. در زیر مجموعه های گسترده ای فارغ التحصیلان زیادی راروانه بازار کار میکنند.
در بسیاری از دانشگاه های آمریکا، دیجیتال مارکتینگ را درزیرمجموعه مدیریت بازاریابی گنجانده اند. به صورت مجزا کمتر دانشگاهی آنرا درمقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس میکند. در تعدادی دیگر از دانشگاه ها نیز این رویکرد وجود دارد که آموزش های مربوط به دیجیتال مارکتینگ به صورت دوره های حرفه ای در کنار دیگر دروس ارائه میشود. مثل دوره های digital marketing در دانشگاه های هاروارد، استنفورد و آکسفورد که فقط دانشجویان همین دانشگاه ها میتونن در این دوره ها شرکت کرده و علاوه بر افزایش سطح علمی خود مدارک معتبری نیز دریافت کنند.
دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا (university of british Columbia) در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو در بازاریابی دیجیتال جذب میکند. این دانشگاه همواره جزو 20 دانشگاه برتر دنیا قرار دارد.
دانشگاه ساوت همپتون وشفیلد در انگلستان و مدرسه stem وابسته به دانشگاه نیویورک آمریکا هم دیجیتال مارکتینگ را در مقاطع تحصیلات تکمیلی و بالاتر از کارشناسی تدریس میکنند.
در کشورهای اروپایی مثل اسپانیا، ایرلند، ایتالیا و آلمان هم در مقطع کارشناسی و طی دوره های 3 ساله درآموزش دیجیتال مارکتینگ دانشجو میپذیرند. مدرسه کسب وکار برلین یکی از این نمونه ها است که در مقطع کارشناسی دیجیتال مارکتینگ و رسانه های اجتماعی فعالیت میکند.
دانشگاه ( demontfort university ) درانگلستان و دانشگاه میزوری (university of missouri ) هم در مقطع کارشناسی و هم در مقطع کارشناسی ارشد میزبان دانشجویان دیجیتال مارکتینگ هستند.
در کشوراسترالیا نیز موسسه سلطنتی فناوران ملبورن (RMIT university ) یک دانشگاه دولتی است که آموزش دیجیتال مارکتینگ را ارائه میدهد.
نکته مهم پایانی:
در انتها به این نکته مهم باید اشاره کنیم که بیشتر دانشگاه ها دنیا به صورت سنتی مبانی علمی را به صورت تئوری آموزش میدهند. برای ورود به عرصه کسب وکار میبایست نحوه کار کردن با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ و همچنین کسب تجربه عملی را مد نظر داشته باشیم. در تهران آموزشگاه ها و اساتید زیادی در این زمینه فعالیت دارند. استاد الله وردی با سابقه و تجربه بسیار و برگزاری کلاس های موفق در آموزشگاه های معتبر، در این زمینه میتواند راهنمای خوبی برای شما باشد.