اصول کمپین های تبلیغاتی را باید بدانید تا یک کمپین جذاب و موفق داشته باشید.
برای اینکه کمپین موفقی برای کسب و کارتان داشته باشید باید اهدافی که دارید را بنویسید و بر اساس آن کمپین را طراحی کنید.
اصول کمپین تبلیغاتی
از مواردی که همیشه مورد توجه کسب وکارهای آنلاین و آفلاین بوده ایجاد یک کمپین تبلیغاتی جذاب است.
در این مطلب در ابتدا کمپین تبلیغاتی را شرح میدهیم و سپس اصول طراحی کمپین تبلیغاتی که پربازده برای کسب وکارمان باشد را توضیح خواهیم داد.
کمپین تبلیغاتی چیست؟
در ابتدا باید کمپین تبلیغاتی را بشناسید.
هرگاه تیم تبلیغاتی در بازه زمانی مشخص با استفاده از کانال های مختلف یک پیام تبلیغاتی مشخص را منتقل کند، میتوان از واژه کمپین تبلیغاتی برای این نوع تبلیغ استفاده کرد.
این پیام های تبلیغاتی :
- قالبهای یکسان درهمه کانال ها دارند. بدین معنا که قالب یکسان، شعار واحد و لحن مشترک در همه تبلیغات میبایست رعایت شود.
- تمام کمپینهای تبلیغاتی در چارچوب زمانی مشخصی ارائه میشوند. ممکن است این زمان 1 ماهه، فصلی و حتی سالیانه باشد. مدت زمان کمپین های تبلیغاتی براساس نوع هدف تبلیغات و میزان کارایی آن توسط تیم تبلیغات تعیین میشود.
- یک کمپین تبلیغاتی میتواند در هر 2 بستر آنلاین و آفلاین طراحی و اجرا شود. کمپین های 360 درجه از معروفترین تبلیغاتی هستند که در هر 2 بستر آنلاین و آفلاین کار تبلیغات را انجام میدهند.
اهداف کمپین های تبلیغاتی:
- ایجاد آگاهی نسبت به برند و محصولات
- افزایش فروش محصولات و خدمات
- جذب مخاطب بیشتر و ایجاد کانال ارتباطی با آنها
- معرفی و عرضه یک محصول جدید
- ساختن ذهنیت مثبت از برند و محصولات برای مخاطبان هدف
انواع کمپین های تبلیغاتی:
1) کمپین آگاهی نسبت به یک برند:
این نوع کمپین های تبلیغاتی معمولا با هدف اینکه یک شرکت و برند خاص چیست وچه خدمات یا محصولاتی را ارائه میدهد تدوین می شوند.
2) کمپین تبلیغاتی راه اندازی خدمات یا ارائه محصول جدید:
هدف این نوع کمپین ها ایجاد سرو صدای کافی برای معرفی محصول یا خدماتی جدید است. تا مخاطبان و مصرف کنندگان اطلاعات کامل و کافی از محصول یا خدمت جدید به دست بیاورند.
3) کمپین تغییر نام تجاری یا لوگو:
موفق ترین نام های تجاری همیشه راهی برای متحول کردن محصولات و خدمات خود پیدا می کنند. یکی از بهترین این راهها راه انداختن کمپین تبلیغاتی است. راه اندازی مجدد محصولات معروف و محبوب گذشته و یا تغییر نام تجاری یا لوگو از طریق کمپین های تبلیغاتی به سادگی قابل اجرا خواهد بود.
4) کمپین تبلیغات ارجاعی:
این نوع از کمپین ها از کارآمدترین نوع تبلیغات هستند. دراین نوع کمپین ها مشتریان و مخاطبان با معرفی محصولات تبلیغ شده به دوستان و آشنایان خود پاداش دریافت می کنند. این واقعیت که مردم برای توصیه های دوستان و خانواده خود بسیار بیشتر از شرکت ها ارزش قائل هستند واعتماد می کنند اساس و پایه این نوع از کمپین هاست. نمونه های موفق کمپین تبلیغات ارجاعی در ایران اسنپ و بلو بانک هستند.
5) کمپین تبلیغات شراکتی:
گاهی اوقات محصولات به صورت مشارکتی بهتر فروخته می شوند. در این نوع کمپین ها 2 شرکت غیر رقیب با مشارکت هم و پیوند دادن نیروها، محصولات و خدمات خود برای یک مخاطب هدف تبلیغ و بازاریابی می کنند. با این روش هر2 برند از مشتریان موجود یکدیگر بهره مند می شوند. نمونه این کمپین ها اسنپ فود است که برند شناخته شده اسنپ با مشارکت رستوران ها و فست فودها درآمد خود و برندهای رستورانی را افزایش می دهند.
حال که اطلاعاتی در مورد کمپین های تبلیغاتی ارائه دادیم، می پردازیم به اصول کمپین تبلیغاتی و اینکه برای موفقیت در اجرا و طراحی این کمپین ها چه اصولی باید رعایت شود تا تبلیغات اثربخش باشد.
اصول کمپین تبلیغاتی:
1) تحقیق:
اولین گام در کمپین تبلیغاتی تحقیق در مورد محصولات یا خدماتی است که قرار است تبلیغ شوند. دراین مرحله میبایست تقاضای محصول و وضعیت رقبا را بررسی نمود. تحقیقات درمورد بازار هیچگاه پایانی ندارد. قبل از طراحی یک کمپین می بایست درمورد رقبا، پرسونای مخاطبان ومشتریان و همچنین جایگاه فعلی خود در بازار اطلاعات کاملی به دست آورد.
2) نوشتن برنامه بازاریابی و تعیین هدف کمپین:
پس از به دست آوردن اطلاعات در مورد بازار، یک مارکتر باید برنامه بازاریابی وتعیین هدف برای ایجاد یک کمپین موفق را در اولویت قرارداد. بعضا تعدادی از مارکترها بدون هیچ آگاهی، مشغول به نوشتن برنامه یک کمپین تبلیغاتی می کنند و گاهی مشتریان از بازاریابها می خواهند که با معرفی کوتاه و مختصر، یک کمپین خلاقانه آماده کنند. هر2 این رویکردها کاملا اشتباه و تلف کردن وقت و سرمایه است.
زمانی که صحبت از تبلیغات است ابتدا باید هدف از اجرای این تبلیغات مشخص شود. باید تعیین شود که این تبلیغ برای معرفی محصول است، معرفی برند است یا یادآوری محصولات قدیمی و ترغیب مشتریان برای تعامل و خرید می باشد.
3) ایجاد پرسونای مشتریان برای کمپین:
شناخت مخاطبان هدف و اینکه چه کسانی قرار است محصولات ما را خرید کنند، کمک می کند تا کمپین تبلیغاتی موثرتری را به اجرا درآوریم. با تعریف پرسنا میتوان بهترین کانال برای برقراری ارتباط با مشتریان را انتخاب کرد. ایده های متنوع برای طراحی و اجرای کمپین ها با شناخت سن، شغل، سبک زندگی، میزان درآمد و تحصیلات و… مخاطبان به دست می آید.
4) تعیین بودجه کمپین:
بحث تعیین بودجه برای کمپین های تبلیغاتی بسیار حیاتی و تاثیرگذاراست. تبلیغات گرانترین روش برای ترویج کالا و خدمات است. شیوه هایی مثل درصدی از فروش، درصدی ازهزینه تولید یا بررسی هزینه های رقبا روش هایی است که برای تعیین بودجه تبلیغاتی استفاده می شود. بودجه تبلیغات مشخص می کند که بهتراست تبلیغات آنلاین باشد یا آفلاین یا حتی ترکیبی از هر 2 نوع.
5) ایجاد تم مناسب برای کمپین های تبلیغاتی:
یکی از اصول کمپین تبلیغاتی که باعث اثربخشی و حتی ماندگاری یک برند یا محصول می شود انتخاب تم مناسب است. رنگ قالب، گرافیک مورد استفاده، لحن استفاده شده، فونت نوشته ها و حتی موسیقی وصدایی که مورد استفاده قرارمی گیرد باید یکسان وشبیه هم باشد. موارد ذکر شده میبایست از قبل وبا توجه به هدف و پیغام تبلیغ و همچنین متناسب با برند و لوگوی شرکت مشخص شوند.
6) انتخاب رسانه:
نوع، تعداد و رسانه ها و شبکه های که قصد ایجاد کمپین در آنها را داریم باید مشخص شوند. از بین رسانه های آنلاین باید آنهایی انتخاب شوند که دسترسی به مخاطبان هدف را آسانتر می کند. شناخت مخاطبان در تعیین نوع رسانه کمک فراوانی می کند. همچنین با توجه به بودجه و اهداف میتوان در انتخاب رسانه های مورد استفاده دقت بیشتری به خرج داد.
7) برنامه زمان بندی:
کمپین تبلیغاتی چه زمانی باید شروع شود؟ چگونه پیش برود؟ تا چه زمانی ادامه پیدا کند؟
اینها سوالاتی است که در زمان برنامه ریزی باید پاسخ داده شوند. به طورمثال این روزها که به رویداد مهم جام جهانی فوتبال 2022 قطر نزدیک می شویم، بسیاری از برندها و شرکتها در حال برنامه ریزی و اجرای کمپین های جام جهانی هستند. کمپین هایی مثل برنده شدن بلیط تماشای بازی ها از مدت ها قبل شروع به کار کرده اند وتا چند روز مانده به شروع رقابت ها کارایی دارند. ولی کمپین هایی مثل پیش بینی نتایج بازی ها تا انتهای مسابقات فعال خواهند بود. پس هر کمپین با توجه به ماهیت و هدف خود احتیاج به زمان بندی خاصی دارد.
8) تولید محتوای تبلیغاتی:
تولید محتوا برای تبلیغات متناسب با اهداف و نوع برند یا محصولات از اصول کمپین تبلیغاتی است. آیا به دنبال محتوای ویدئویی و یا صوتی هستیم ویا فقط محتوای متنی برای کمپین کفایت می کند؟ آیا محتوای طنز ودوستانه متناسب با سلیقه مخاطبان کمپین هست یا باید تبلیغات به صورت رسمی ارائه شود؟ اینگونه سوالات درمورد محتوا کمک فراوانی به تولید مناسب محتوا در رابطه با اهداف کمپین می کند.
9) اجرای کمپین تبلیغاتی:
در نهایت کمپین اجرا خواهد شد، درحین اجرای کمپینهای تبلیغاتی میبایست مخاطبان خود را تحت نظر داشته باشیم و اثرگذاری کمپین را بسنجیم. میزان فروش، جلب توجه کردن تبلیغات، افزایش آمار بازدید از سایت و میزان تعامل مخاطبان با برند، بهترین راه مقایسه اثرات کمپین است. در هنگام اجرای کمپین با پایش مداوم آن میتوان تغییراتی را در جهت بهبود کارایی آن انجام داد. همچنین با بررسی میزان اثرگذاری تبلیغات می توان نقاط ضعف وقوت کمپین را شناسایی کرد ودر کمپین های بعدی از آنها استفاده کرد.
سخن آخر:
همان طور که اشاره کردیم، کمپین های تبلیغاتی از نظر مدت زمان برگزاری باهم تفاوت دارند. برخی برپایه رسانه بوده و برخی دیگر با توجه به نواحی جغرافیایی شکل می گیرند. برای آنکه اهداف کمپین محقق شود باید اصول کمپین تبلیغاتی را رعایت کرد و تمامی جوانب آنرا در نظر گرفت.